Bone conduction of ook wel beengeleiding genoemd, laat je toe om geluid te horen door middel van vibraties van de beenderen in je gezicht (kaakbeenderen en slaapbenen). Dit betekent dat de geluidsgolven je buiten- en middenoor (waar de trommelvlies zich bevindt) links laten liggen en rechtstreeks je binnenoor (het gehoororgaan) stimuleren.
Bone conduction technologie is al vele jaren een hulpmiddel voor slechthorende mensen. Zelfs Beethoven, die gehoorproblemen had, gebruikte bone conduction (beengeleiding) om naar muziek te luisteren en dit door op het stokje van de componist te bijten terwijl hij hiermee de piano aanraakte.
Er zijn 4 grote industrieën of domeinen die momenteel van de bone conduction technologie profiteren (en we zien dit aantal snel groeien):
Inhoudsopgave
Beengeleiding als hulpmiddel voor slechthorenden
Sinds 1977 zijn meer dan 100.000 mensen met gehoorverlies of gehoorproblemen uitgerust met een bone conduction apparaat dat ook bekendstaat als BAHA (Bone Anchored Hearing Aid). Het is eenmaal zo dat deze beengeleiding koptelefoons de ideale keuze zijn voor mensen die gehoorapparaten of -hulpmiddelen binnenin het oor dragen. Inderdaad, als je het nog nooit geprobeerd hebt, is het zeker de moeite waard om eens een bone conduction koptelefoon te dragen terwijl je gehoorhulpmiddelen draagt. Wil je meet weten over de voordelen van bone conduction voor slechthorenden? Lees dan ons artikel “Bone conduction voor slechthorenden”.
Bone conduction binnen militaire communicatie
Het leger was een van de eerste gebruikers van de bone conduction technologie door het invoeren van bone conduction koptelefoons die zich achter het oor bevonden zodat de communicatie op het slagveld de omgevingsgeluiden niet in de weg stond. Dit was een ongeziene verbetering op gebied van communicatie omdat de gebruiker zich hierdoor bewust bleef van zijn of haar omgevingsgeluiden (de bone conduction hoofdtelefoon zit namelijk achter het oor en niet in het oor) terwijl er toch instructies konden doorgestuurd worden. Vele tactische eenheden maken momenteel nog gebruik van deze beengeleiding technologie dankzij bedrijven zoals Invisio.
Bone conduction hoofdtelefoons voor het sporten
Bone conduction hoofdtelefoons worden steeds populairder binnen de muziekindustrie. Wat oorspronkelijk enkel als een hulpmiddel voor slechthorenden werd gezien, wordt nu al enkele jaren in de muziekindustrie gebruikt als een alternatieve manier om naar muziek te luisteren.
In 2008 kwam Audio Bone op de markt. Audio Bone was de eerste commerciële bone conduction hoofdtelefoon die zijn intrede in de sportwereld maakte. Ze beweerden via beengeleiding dezelfde geluidskwaliteit als klassieke hoofdtelefoons te kunnen leveren terwijl de gebruikers toch nog de geluiden van de omgeving konden horen omdat de oren vrij werden gelaten. Hoewel dezelfde geluid van kwaliteit nog steeds niet volledig bereikt kan worden werd de bone conduction technologie toch geleidelijk aan populairder binnen de sportwereld en kan de beengeleiding koptelefoon vooral bij sporters en wielrenners op veel bijval rekenen aangezien je hiermee op een veilige manier naar muziek kunt luisteren.
Bone conduction bij het duiken
Het gebruik van bone conduction onderwater is een grote ontdekking, ik kan het niet anders omschrijven. Terwijl deze technologie al in 1996 gepatenteerd werd, zie je in onderstaande video hoe het merk Casio de eerste was om de beengeleiding technologie te commercialiseren en echt te introduceren in de duikwereld. Het toestel dat ze op de markt brachten was de Logosease.
Dit toestel is eigenlijk een onderwater zender die van bone conduction gekoppeld aan ultrasoon geluid met een bereik van 32 kHz gebruikmaakt om draadloze communicatie onderwater mogelijk te maken zolang je binnen het gezichtsveld van de andere blijft.
Geluidsoplossing; Zelfs Apple begint de voordelen van een beengeleiding hoofdtelefoon waarbij de gebruiker zich bewust blijft van zijn omgeving te begrijpen en werkt dag en nacht om stemherkenning aan de hand van bone conduction te verbeteren.