Dat bone conduction geleidelijk aan de wereld verovert, mag nu wel duidelijk zijn. Een nieuw bewijs is het toestel dat enkele onderzoekers ontwierpen en dat je innerlijke stem kan horen waardoor mensen op deze manier toestellen kunnen gaan besturen en vragen kunnen stellen zonder de stem te verheffen. Het toestel kreeg de toepasselijke naam AlterEgo mee. AlterEgo is in staat om als het ware je gedachten te lezen en woorden te herkennen die je niet hardop uitspreekt. Het toestel maakt hiervoor gebruik van elektroden op de huid.
Inhoudsopgave
Antwoorden via bone conduction
Arnav Kapur, een van de onderzoekers die het onderzoek leidde, geeft aan dat ze een toestel wilden ontwerpen dat het menselijke met het machinale combineert. Op deze manier zorgen ze voor een vorm van uitbreiding van onze zintuigen. Een beetje zoals een zesde zintuig. Het was Kapur die het toestel op de Association for Computing Machinery’s Intelligent User Interface conference in Tokio voor het eerst aan de wereld toonde. Het toestel hangt vast achter het oor. Een tweede deel loopt over het kaakbeen en de kin. Aan de achterzijde van het plastiek toestel bevinden zich 4 elektroden die contact maken met de huid. Deze 4 elektroden zijn in staat om neuromusculaire signalen op te vangen wanneer een persoon woorden of zinnen in zijn of haar hoofd zegt. De artificiële intelligentie van AlterEgo gaat er nu voor zorgen dat deze signalen omgezet worden naar bepaalde woorden en zinnen. Deze zinnen gaan op hun beurt naar een interne computer die ze verwerkt. Nadien stuurt de computer via bone conduction of beengeleiding zijn antwoord naar het binnenoor van de gebruiker. Zo blijven je oren vrij en heeft de buitenwereld geen idee wat je zegt of wat er als antwoord van de computer geformuleerd wordt. Je krijgt dus een stil communicatiemiddel waarmee enkel de gebruiker van AlterEgo kan communiceren.
Gedaan met je smartphone nemen voor zoekopdrachten
Pattie Maes van het departement wetenschappen aan het MIT legde al uit waarom AlterEgo zo interessant kan zijn. Het gebruik van smartphones is wel leuk, maar niet altijd even handig. Als we iets willen zoeken, moeten we onze smartphone nemen, een app openen en dan iets intypen of inspreken en dan wachten op het resultaat. We verliezen dus niet alleen tijd, maar ook onze voeling met de buitenwereld en de omgeving. Dankzij het bone conduction toestel AlterEgo nemen we de kennis en diensten van smartphones, maar omzeilen we de nadelen van smartphones.
Een betrouwbaarheid van 92%
Maar is dit toestel wel betrouwbaar? Het antwoord daarop is… best wel. Tijdens een test met 10 personen die het toestel voor korte tijd mochten gebruiken, bleek dat AlterEgo 92% van de woorden en zinnen correct wist te identificeren. Met 95% doen de Google transcriptiediensten, waarbij van gesproken woorden gebruik wordt gemaakt, nog steeds iets beter. Echter niet voor lang vertelde Kapur nog aangezien de correctheid na verloop van tijd nog zal verbeteren en ze ook een percentage van rond de 95% verwachten. Mooie cijfers vinden wij toch.
Kapur en zijn team werken momenteel nog aan de verbetering van AlterEgo. Ze willen de technologie achter de stille stemherkenning nog optimaliseren en breiden ook het aantal woorden dat AlterEgo kan detecteren stelselmatig uit. Het bone conduction toestel kan op dit moment al nummers herkennen, spelletjes zoals schaken spelen, interfaces besturen en tal van andere basistaken uitvoeren.
Bye bye Siri, Alexa en Google’s Assistant… welkom Alterego
Met AlterEgo wil het team uiteindelijk de nadelen van bijvoorbeeld Siri van Apple, Alexa van Amazon en Google’s Assistant wegnemen. Mensen zullen dankzij dit toestel immers in stilte kunnen communiceren en vragen stellen. De buitenwereld hoeft dit niet altijd te weten. Het klinkt misschien nog allemaal science fiction, maar het is gewoon realiteit. Het enige nadeel is misschien het draagcomfort. Je moet het toestel namelijk op je gezicht dragen. Toch geloven vele wetenschappers en trendwatchers in dit bone conduction product. En dit niet alleen voor privé-personen, maar ook voor gebruik in de industrie (in luidruchtige ruimtes) en in het leger.