Bone conduction of beengeleiding is een term die we de laatste jaren wel vaker hoorden opduiken. Een van de eerste keren dat deze term echt aan het grote publiek werd bekendgemaakt was in 2010 toen de Bluetooth Orb voor het eerst werd aangekondigd. Tegenwoordig is het een term die gebruikt wordt bij tal van producten zoals top-of-the-bill hoofdtelefoons en moderne hoorapparaten en hulpmiddelen om beter te horen. Je weet bovendien vast en zeker dat het een alternatief is voor de klassieke oortjes die je als het ware in je oor plugt, maar als je zoals de meeste onder ons ook een dutje deed tijdens de biologieles dan stopt de kennis daar en weet je niet echt het antwoord op de vraag ‘Wat is bone conduction?’ en al zeker niet op de vraag ‘Hoe werkt Bone conduction?’. Tijd om deze vragen voor eens en voor altijd te beantwoorden! Je zal al gauw merken dat het opmerkelijk eenvoudig is als je eenmaal het achterliggende idee te pakken hebt!
Inhoudsopgave
Wat is bone conduction?
Bone conduction, of letterlijk vertaald beengeleiding, mag je ook gewoon letterlijk nemen. In plaats van geluid rechtstreeks naar je trommelvlies te sturen, ga je het geluid immers door de beenderen van je schedel geleiden en zo naar het binnenoor. Klinkt ingewikkeld? Wel, dan is het misschien leuk om te weten dat bone conduction eigenlijk een natuurlijk proces is dat nu al plaatsvindt telkens we spreken. Omdat geluid wordt opgepikt voor het je mond verlaat, wordt het door je kaakbeen en naar je oren gestuurd. Dit is een van de redenen waarom je stem bij opnames hoger klinkt dan wanneer je jezelf hoort praten. Omdat bone conduction of beengeleiding voor een dieper en voller geluid zorgt, hoor je jezelf ook met een diepere stem. Zo hebben we meteen twee vragen in 1 klap beantwoord: ‘Wat is bone conduction?’ en ‘Waarom klinkt een opgenomen stem anders in de oren?’.
Hoe werkt bone conduction?
Je weet waarschijnlijk wel dat geluid in de vorm van golven de wijde wereld wordt ingestuurd. Daarnaast weet je waarschijnlijk ook dat als geluid je trommelvlies bereikt, dat het in een reeks van vibraties of trillingen wordt omgezet. Als geluid het oor binnenkomt, is het de oorschelp die het geluid verder in ons oor duwt en doorheen de gehoorgang naar het trommelvlies stuwt. Deze trommelvlies gaat dan afhankelijk van het geluid op een bepaalde wijze beginnen trillen. Deze vibraties gaan vervolgens naar de drie kleine botjes (de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel) die het geluid naar het middenoor transporteren. Daar bereiken de trillingen de cochlea, het slakkenhuis, een ruimte gevuld met vloeistof die de vibraties omzet in elektrische signalen die vervolgens naar onze hersenen worden gestuurd waar ze dan als geluid geïdentificeerd worden. Dit kunnen we als de traditionele manier van horen beschouwen. Bij bone conduction of beengeleiding nu wordt het hele initiële proces overgeslagen en gaan de vibraties meteen via het kaakbeen naar de cochlea, waardoor je oor wordt vermeden en je trommelvliezen ook vrij blijven zodat ze nog andere geluiden kunnen opvangen.
De voordelen van bone conduction
Bone conduction heeft enkele voordelen in vergelijking met de typische audiohulpmiddelen, waaronder het feit dat er geen in-ear (in oor) of over-ear (over oor) koptelefoon nodig is. Hierdoor kunnen gebruikers naar muziek of andere audio luisteren zonder het geluid van hun omgeving te verliezen. Dankzij deze hoofdtelefoons blijf je jezelf dus bewust van omgevingsgeluiden terwijl je naar muziek luistert of aan het bellen bent. Daarnaast zit je niet met het onaangename gevoel van die lastige oortjes in je oren. Bone conduction werkt bovendien perfect voor personen met gehoorproblemen, voor personen die bijvoorbeeld oorstopjes dragen en zelfs voor mensen die bijna hun volledige gehoor zijn kwijtgeraakt. Omdat deze methode het buiten- en middenoor overslaat, kunnen mensen met kleine tot middelgrote gehoorklachten waarschijnlijk van een bone conduction headset gebruikmaken om alsnog hun gehoor te herstellen.
Benieuwd naar nog meer voordelen, bekijk dan zeker ook ons artikel “de voordelen van bone conduction“.
De nadelen van bone conduction
Terwijl bone conduction of beengeleiding heel wat voordelen heeft, is het nog niet 100% perfect. Een van de nadelen is het feit dat er meer kracht nodig is dan standard audio om het geluid door te duwen, er zijn minder frequetieopties en je zit soms met kruisend geluid. Ondanks deze nadelen, zijn de voordelen toch doorslaggevend en zie je daarom bone conduction of beengeleiding ook geleidelijk aan de wereld van de hoofdtelefoons en andere audiotoestellen overnemen.
Tijd om een bone conduction koptelefoon aan te kopen?
Nadat wij van www.bone-conduction.com zelf de proef op de som namen en verschillende bone conduction hoofdtelefoons hebben uitgetest, kunnen we zeggen dat deze vorm van beengeleiding koptelefoon tegenwoordig zijn geld meer dan waard is. De kosten zijn drastisch gedaald de laatste jaren en de kwaliteit is er zienderogen op vooruitgegaan. Hierdoor evenaart het geluid van deze beengeleiding koptelefoon bijna het geluid van een klassieke hoofdtelefoon. Voor meer informatie over ‘Zijn bone conduction hoofdtelefoons tegenwoordig goed genoeg’, kan je hier terecht.
Wie een kwalitatieve en duurzame bone conduction hoofdtelefoon wilt aanschaffen, moet hier een budget van 100 – 200 euro rekenen. Wij zijn alvast grote voorstanders van de AfterShokz Trekz Titanium en de AfterShokz Trekz Air (voor ons de beste beengeleiding hoofdtelefoon van het moment).
Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om ons via het contactformulier te contacteren of neem een kijkje bij onze FAQ.
Welke bone conduction koptelefoon draagt jouw voorkeur? Laat ons jouw voorkeur weten en waarom! Sharing is caring.
Pingback: De toekomst: Vue Bone Conduction brillen en zonnebrillen - Bone conduction